İzolasyon (Yalıtkanlık) Seviye ve Raporlanması
İzolasyon Seviye ve Raporlaması genel anlamıyla elektrikle çalışan tüm ürün, cihaz ve aletlerin üretim ve servis işlemlerinde yapılan testler sonucunda oluşmaktadır.
İzolasyon Seviye ve Raporlaması genel anlamıyla elektrikle çalışan tüm ürün, cihaz ve aletlerin üretim ve servis işlemlerinde yapılan testler sonucunda oluşmaktadır. Yapılan testlerin raporlama işlemlerine uygun olarak sunulması İzolasyon (Yalıtkanlık) Seviye ve Raporlama işlemlerinin genel şemasını oluşturmaktadır. Seviye tespit ölçümleri ve raporlamaları sayesinde insan sağlığını ciddi derece tehlike oluşturabilecek durumların önüne geçilmektedir. Bu durumlar arasında makinelerin var olan arızalarını tespit etmek ve sorunu ortadan kaldırmaktır. Aynı zamanda normal koşullar altında gerilimli bölümler ve gerilim altında olmayan noktaların izolasyonu da bu şekilde gerçekleşmektedir. Özellikle yüksek gerilimin olduğu ve enerjinin bulunduğu noktalarda doğru bir izolasyon yapılmalıdır. Bu sayede olası can ve mal güvenliğinin tehdit edebilecek unsurlar ortadan kalkmaktadır.
Yüksek gerilim hatlarının yanı sıra enerjinin geçtiği noktaları tespit etmek önemlidir. Tespitler yapıldıktan sonra bu noktaların dış çevreden tamamen izola hale getirilmesi gerekmektedir. Çünkü yüksek enerji noktaların dış çevre ile teması sonucunda doğal denge bozulmaktadır. Doğal dengenin bozulması sadece hayvanları değil insanları da etkilemektedir. Bunun yanı sıra izolasyonlarda kullanılan ayırt edici meddelerin izin verilen kaçak akım sınırını aşmaması oldukça önemlidir. Bu anlamda elektrik devrelerin tümü dış çevreye muhtemel zarar verebilecek tüm tehlikelerden mutlak suretle arındırılması gerekmektedir. Bu yüzden izolasyonlarda kullanılan yalıtkan maddelerin kaçak akım hatlarını önlemesi oldukça önemlidir. Bu sayede gerek izolasyon noktalarında gerekse de elektrik devreleri üzerinde güvenlik doğru bir şekilde oluşmaktadır.
Elektrik kaçakları özellikle son dönemde yapılan suistimaller yüzünden artış göstermektedir. Peki İzolasyon (Yalıtkanlık) Seviye ve Raporlaması yapmak için ne gibi unsurlara dikkat edilmelidir. Gelin hep beraber bakalım.
-İzolasyon Ölçümleri sırasında doğru akım kaynağını belirlemeli ve istenildiği şekilde kullanılmalıdır.
-Yalıtkanlık direnç ölçümlerinin tümünde kullanılmaya müsait gerilim en az 1000 V olması gerekmektedir. İşlemin istenildiği gibi çalışmasında 1000 V ve üstü kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra unutmadan hatırlatmak isteriz. Yalıtkanlık ölçümlerinde kullanılacak olan gerilimin ne kadar güçlü ve yüksek olursa alınmaya müsait önlemlerde o derece iyi olmaktadır.
İzolasyon Direnci Nedir?
İzolasyon (Yalıtkanlık) Seviye ve Raporlaması için ihtiyaç duyulan işlemler arasında direnç ölçümü de gelmektedir. Aynı zamanda İzolasyon direnç ölçümleri, ölçülecek olan sistemin sabit olan bir gerilim uygulanmaktadır. Sabit gerilim uygulamak suretiyle yapılan ölçümlerin tümünü kapsamaktadır. Bu sayede izolasyon oranı tam olarak belirlenmektedir. Çünkü izolasyon oranı belirlenirken gerilim ile akım oranı ilişkisi yapılmaktadır.
İzolasyon test ve raporlarının yapılması için kullanılan cihazların belli başlı ortak özellikleri vardır. Bu özelliklerden ilki de cihazların doğru akım üretmesidir. Çünkü İzolasyon (Yalıtkanlık) Seviye ve Raporlaması yapan cihazlar doğru akımı geçirerek net ölçüm ve analiz yapabilmektedir. Bu sayede elektrik üzerinde kaçak noktalarda tespit edilmektedir.
İzolasyon Test Cihazları Nasıl Kullanılmaktadır?
İzolasyon (Yalıtkanlık) Seviye ve Raporlaması işlemlerinde yapılmasının olanak sağlandığı izolasyon megerleri kullanılırken, norminal gerilimin 2 katı test yapılmaktadır. Çünkü 2 katı izolasyon testi yapmak beraberinde çoğu uzman tarafından tavsiye edilmektedir. Örneğin ölçüm ve raporlama yapılırken 5 kV olan kabloların 10 Kv kademesinde ölçümler yapılmalıdır
İzolasyon (Yalıtkanlık) Seviye ve Raporlama işlemlerinde birçok ayrıntı yer almaktadır. Tüm bu ayrıntıları bilmek ve proje sahasında uygulamak oldukça önemlidir. Bu yüzden izolasyon testlerinin çoğu tecrübeli mühendisler ve uzmanlar tarafından gerçekleşmektedir. Bu anlamda bünyesinde uzman elemanlar çalıştıran firmalardan destek almak daha sağlıklıdır.