Jeneratör Muayenesi

Jeneratör Muayenesi

Jeneratör Muayenesi

Jeneratörler en genel tanımı ile farklı türde enerjileri elektrik enerjisine çeviren bir araç olarak kullanılmaktadır.

Jeneratörler en genel tanımı ile farklı türde enerjileri elektrik enerjisine çeviren bir araç olarak kullanılmaktadır. Özellikle son dönemde artan bina ve konutlara paralel olarak jeneratörlerin sayısı da hız geçmeden artmaktadır. Aynı zamanda jeneratörler sürekli olarak kullanıldığından ötürü belirli aralıklarla bakımlarını yaptırmak önemlidir. Çünkü jeneratörler belirli aralıklarla kendi iç dinamiklerinde temizlenmeye ve gerekli ihtiyaçlarının görülmesine ihtiyaç duymaktadır. Jeneratörlerin bu ihtiyacını gidermek beraberinde ürünü daha uzun süreli kullanımına olanak sağlamaktadır. Bu anlamda Jeneratör Muayenesi yaptırmak jeneratörlerin kesintiye uğramadan çalışmasında oldukça önemlidir. Sorunsuz çalışmasının temelini oluşturan bu periyodik bakımlar sayesinde jeneratörler bir nevi kaybettiği enerjiyi geri kazanmaktadır. Buna paralel olarak kullanım ömründe de gözle görülür bir artış meydana gelmektedir.

 

Jeneratörler kendi içinde 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Bu sınıflar alternatif ve doğru akım jeneratörleri olmaktadır. Fakat bu her iki sistem de benzin veya dizel gibi çeşitli yakıtları kendine motor gücü olarak kullandırarak elektrik üretmektedir. Ürettiği bu elektriği çeşitli borular aracılığıyla konutlara, tesislere, iş yerlerine ulaşımını gerçekleştirmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere ihtiyaç durumlarında mekanın tüm elektrik enerjisinin kaynağı çoğu zaman jeneratörler olmaktadır. Bu yüzden jeneratörlere ihtiyaç duyduğu bakım hizmetlerini kusursuz olarak yerine getirmek büyük önem arz etmektedir. Peki jeneratörler çoğunluklu olarak hangi noktalarda kullanılmaktadır. Jeneratörler elektrik enerjisinin doğru kullanıma ihtiyaç duyulan:

-İşletmeler

-Fabrikalar

-Üretim Tesisleri

-Hastaneler

-Okullar

-Alışveriş Merkezlerinde oldukça sık ihtiyaç duyulmaktadır. 2. elektrik kaynağı olarak karşımıza çıkan jeneratörlerin çoğu zamanda buralarda kullanılmasının elbette ki nedeni vardır. Bu nedenler arasında en bariz olması bu mekanların sürekli elektrik enerjisine ihtiyaç duymasıdır. Olası elektrik kesintilerinde dahi saydığımız bu noktaların elektrik üretimine ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü bu noktalar insan trafiğinin en çok aktığı noktalar arasında gösterilmektedir. Bu yüzden olası elektrik kesintilerinde jeneratörler devreye girerek ihtiyaç duyulan elektriği üretmektedir. Üretilen elektrik enerjisi de mekanın işleyiş düzenin sekteye uğramadan akım gelmesinde büyük rol oynamaktadır. Olası ihtiyaç durumlarında önem kazanan jeneratörlerin bakım ve muayenelerini yaptırmak da büyük önem kazanmaktadır.

Jeneratör Muayenesi Neden Önemlidir ve Yapılması Neden Zorunludur?

Öncelikle jeneratör bulunduran mekanların belirli periyotlarda jeneratör muayelerini yaptırması gerekmektedir. Aynı zamanda yaptığı muayene işlemlerini rapor haline getirmesi de oldukça önemlidir. Aynı zamanda unutmadan hatırlatmak isteriz. Jeneratör Muayenesi zorunluluğu ve periyodik bakımları İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu zorunluluğa sahiptir. Bunun yanı sıra İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Güvenlik Şartları Yönetmeliği uyum sözleşmesi maddelerini de kapsamaktadır. Oluşabilecek asgari koşullara karşılık sadece jeneratörlerin değil periyodik bakım gerektiren tüm ürünlerin bakımını yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır. Çeşitli durumlarda yapılan bu bakımlar can ve mal güvenliğini için büyük önem arz etmektedir. Bu yasalar genelinde jeneratörlerin yılda en az 1 kez olmak şartıyla bakımları yaptırılmalıdır. Bu bakımlar periyodik bakım olmakla birlikte jeneratör içinde oluşan arızalarda da gerekli önlemler alınmalıdır. Jeneratörler içinde gerekli önlemleri almak jeneratör sağlığı için oldukça önemlidir. Yönetmenlik esasına dayanan Jeneratör Muayenesi yasal güvenlik gereken muayenelerde;

-Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliği

-Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Elektriksel Tesislerin Tasarımı

-Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği

-Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği

-TS-EN 600079-14 Elektrikli Cihazlar standartlarını da içine almak durumdadır.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği adı altında yapılan Jeneratör Muayene işlemleri sayesinde jeneratörlerin çalışma aksanı sekteye uğramayacaktır. İhtiyaç dahilinde çeşitleri yakıtları ihtiyaç duyulan elektrik enerjisine çevirecektir. Bu sayede mekanın insan trafiği sekteye uğramadan devam edecektir.