Katodik Koruma Ölçümü

Katodik Koruma Ölçümü

Katodik Koruma Ölçümü

Katodik Koruma Ölçümü en genel tanımıyla metallerin dış etkiden korunması için yapılan işlemlerin tümü olarak geçmektedir.

Metaller çeşitli nedenlerden dolayı aşınmakta ve paslanmaktadır. Fakat bazı ürünler metallerden yapılmış olmasının yanında birçok alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Bu yüzden bu ürünlerin içinde bulunan metalleri korumak oldukça önemlidir. Bu yüzden Katodik Koruma Ölçümü devreye girmektedir. Katodik Koruma Ölçümü en genel tanımıyla metallerin dış etkiden korunması için yapılan işlemlerin tümü olarak geçmektedir. Bu ölçüm işlemleri sayesinde metallerin korunarak işlevliklerini duraksamadan devam ettirebilmektedir.

 

Metaller çeşitli nedenler dolayı aşınmakta ve işlevlerini kaybetmektedir. İşlevlerini kaybeden metaller beraberinde kullanılmayacak hal almaktadır. Bunun yanı sıra metallerin özellikle hava ve suyla uzun süreli olarak temasta bulunması beraberinde korozyona uğramasına neden olmaktadır. ‘’Pas’’ olarak da adlandırılan korozyon olayı sonucunda metaller işlevlerini yerine getirmemektedir. Metallerin yüzey kısmında yer alan ve metallerin ilerleyen dönem içerisinde yapısını bozarak çözünmesine ve kullanım dışı kalmasını önlemek büyük önem arz etmektedir. Metallerin özellikle uzun süreli su ile teması durumda korozyonun yüzeyden başlayarak metalin yapısına karışması durumda metal kullanılamaz hale gelmektedir. Fakat bu tür durumlarda özellikle metalin yoğun kullanıldığı sektörlerin bir facia ile karşılaşması muhtemel bir sondur.

Büyük bir risk teşkil eden paslanma sorunu beraberinde mali külfete de neden olmaktadır. Bu yüzden var olan bu riskleri doğru bir şekilde ortadan kaldırmak için metalleri korozyondan korumak gerekmektedir. Bu da elbette ki Katodik Koruma Ölçümü gibi farklı yöntemler sayesinde yapılmaktadır. Fakat metalleri olası korozyondan korumak için yapılan bu önlemlerin tümü maddi açıdan oldukça önemlidir. Çünkü özellikle sanayi sektöründe birçok makinenin ham maddesinin demir olduğunu ve demirin olası paslanmasında sektörün kesintiye uğraması olasılığı dahil hesaplanamayacak maddi açığa neden olmaktadır. Bu yüzden metallerin ihtiyaç duyduğu Katodik Koruma Ölçümü yapmak oldukça önemlidir.

 

Katodik Koruma Ölçümü yöntemleri arasında öne çıkan çoğu zaman Galvanik Usul Katodik Koruma yöntemi olmaktadır. Bu yöntem genel tanımıyla korozyonu önlemektedir. Bu anlamda boruların hemen yan kısımlarına borularla aktif temas sağlayan metallerin yerleşmesidir.

Katodik Koruma Ölçümleri Özellikleri Neler Olmaktadır?

Metallerin dış yüzeyinin oksitlenmesini önlemek için yapılan işlemlerin tamamına Katodik Koruma Ölçümü adı verilmektedir. Aynı zamanda bu ölçüm ‘’elektriksel işlem’’ olarak gösterilmektedir. Korunmaya ihtiyaç duyulan metalin yapısı kimyasal bir hücrenin katodu durumuna getirilmektedir. Bu sayede koruma ölçümü için ilk işlem doğru bir şekilde yapılmıştır. Sonrasında ise metal satıh üzerinde bulunan anodik reaksiyonlar durmaktadır. Var olan reaksiyonu durduran temel etken, metale katodik tarafa doğru dış akımın uygulanıyo olmasıdır. En sade anlatım olarak katodik koruma işlemleri, bina, konut veya tesislerin metal boru ve akşamlarda korozyon olmasını önlemektedir. Korozyon oluşumunu önlerken de beraberinde metallerin elektrokimyasal özelliklerini kullanmaktadır. Aynı zamanda unutmadan hatırlatmak isteriz. Katodik Koruma işlemlerinde doğru bir şekilde hareket etmek önemlidir. Bunun yanı sıra tüm durumları hesaba katmak ve metali tam güvence altına aldığını net olarak belirlenmelidir.

 

Katodik Koruma Ölçüm işlemlerinin birkaç farklı durumda sürdürülebilir hale gelmektedir. Bu unsurlar arasında belki de tek olarak sayılacak elektrik akımının devamlılığıdır. Elektrik akımlarının metal üzerinde sürekli olarak yenilenmesi beraberinde metalin paslanmasının önüne geçmektedir. Bu yüzden olası elektrik akımının kesilmesi durumunda metal yüzeylerin özellikle yüzeylerinde korozyon yine baş göstermektedir. Bu yüzden Katodik Koruma Ölçüm işlemlerinde elektriğin kesintisiz olarak akması oldukça önemlidir. Aynı zamanda bu koruma işlemlerinin belirli aralıklarla periyodik bakımlara ihtiyaç duymaktadır. Periyodik bakımlarını yaptırmak metalin aşınmasını ve korozyona uğramasının önüne geçmektedir.