Süreklilik Ölçüm ve Raporlaması
Süreklilik Ölçüm ve Raporlama işlemleri toprak hatlarının elektriksel iletkenler arasındaki devamlılığı ve sürekliliği ölçmektedir.
Süreklilik Ölçüm ve Raporlama işlemleri toprak hatlarının elektriksel iletkenler arasındaki devamlılığı ve sürekliliği ölçmektedir. Topraklama hatlarının devamlılığını kontrol etmiş ve elektriklerin iç tesisat noktalarındaki devamlılığın sağlandığı noktalar tespit edilmiş olmaktadır. Süreklilik Testleri özellikle iş güvenliği ve sağlığını korunması için yapılması zorunlu faaliyetlerdir. Periyodik elektrik testleri olarak da adlandırılan Süreklilik Ölçümleri birçok noktada ihtiyaç duymaktadır.
Süreklilik Ölçüm Testleri ve Raporlanması en temelinde yapılan işlemlerin iletkenler arası devamlılığın kontrolü olarak gösterilmektedir. Aynı zamanda bu işlem sayesinde elektrik noktalarında oluşan sızıntılarda tespit edilmektedir. Can ve mal güvenliğinin oldukça önemli olduğu elektrik noktalarında Süreklilik Ölçüm işlemlerini doğru yapmak oldukça önemlidir.
İletkenlerin bir bütün içinde eş zamanlı olarak hareket etmesi oldukça önemlidir. Çünkü elektriğin istendiğinde çalışmasında ve aktivasyona geçmesinde elektriğin sürekliliği önemli olmaktadır. Bu yüzden Süreklilik Ölçümleri temel amacı da çoğu zaman bu olmaktadır. Yani iletkenlerin tam bir bütün içinde çalıştığına emin olmak ve iki iletken arasındaki devamı ve sürekliliği ölçmektedir. Bu ölçümleri istenildiği şekilde yerine getirmek elektriğin akım hızını etkileyen temel unsurlar. Aynı zamanda topraklama tesislerinde periyodik olarak yapılan Süreklilik Testleri koruma iletkenlerinin bağlantılarının kontrolünde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ana ve yardımcı eş potansiyel olan baraların bağlantı hatlarının istenildiği gibi çalışmasını kontrol etmek için de kullanılmaktadır.
Süreklilik Testleri Nasıl Yapılmaktadır?
Elektriklerin sürekliliğini ve kalitesini ölçen Süreklilik Testleri Nasıl Yapılmaktadır? Öncelikle unutmadan belirtmek isteriz. Yapılan tüm bu işlemler uzman mühendisler ve tecrübeli kişilerin gözetimi veya kendisinin yapması gereken faaliyetlerdir. Çünkü en küçük bir hata dahi istenmeyen durumların baş göstermesine sebebiyet vermektedir. Bu yüzden yapılan tüm işlemlerin uzman kontrol tarafından gerçekleşmesi oldukça önemlidir. Gelin hep beraber Süreklilik Testleri nasıl yapılıyor bakalım.
-Öncelikle Süreklilik Testlerine başlamak için komütatörü ‘’süreklilik test’’ moduna () alınması gerekmektedir.
-Eğer süreklilik kadranını bulamıyorsanız süreklilik düğmesine basmanız da yeterli olacaktır.
-Makineyi Süreklilik Testi moduna aldıktan sonra siyah test ucunu COM adı verilen jaka takılması gerekmektedir.
-COM jakına siyah test ucunu taktıktan sonra sıra kırmızı uca gelmektedir. Kırmızı ucu ise VΩ fişine takılması gerekmektedir. Her iki ucu takma işi bittikten sonra uçları ters sırasıyla çıkarılmaktadır. Yani önce kırmızı sonra siyah çıkacaktır.
-Bu işlemler ardından devre üzerinde bulunan enerjinin tamamı boşaltılmaktadır. Enerji boşaltımı gerçekleştikten sonra var olan test uçları bileşenlere bağlanmaktadır. Aynı zamanda unutmadan hatırlatmak isteriz. Var olan test uçlarının konumları rastgele bir şekilde konulmuştur. Bileşenin devrede bulunan farklı bileşenlerden tamamen izole edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü bileşenlerde oluşabilecek bir etkileşim isteyen durumların baş göstermesine sebebiyet bermektedir.
-Tüm bu işlemlerin ardından elektrik akımları üzerinde tam süreklilik sağlandığı durumlarda dijital multimetre bip sesi çıkarmaktadır. Fakat unutmadan belirtmek isteriz. Devreyi açık anahtarı kapalı vaziyette bulundurmamak gerekmektedir. Çünkü devre açık olduğu müddetçe DMM yani bip sesi çıkarmaz. Kullanıcılarda süreklilik testlerinin başarı ile sonuçlandığını düşünmektedir. Bu yüzden devreyi kapalı bir vaziyette tutmak oldukça önemlidir.
-Süreklilik Ölçüm İşlemleri bittikten sonra pil ömrünü doğru şekilde muhafaza etmek için multimetre kapatılmalıdır. Bu sayede pil gücü ve pil ömrü doğru şekilde korunmaktadır.
Yapılan bu işlemlerin tümünün rapor şeklinde hazırlanması oldukça önemlidir. Rapor boyunca yapılan işlemlerden bahsedilmelidir. Sonrasında ise sonuçlar doğru ve net şekilde oluşturmak gerekmektedir. Çünkü elektrik akımının sürekliliğinde oluşan problemlerde bu raporlar incelenmektedir.