Toprak Özgül Direnci Ölçümü
Toprak Özgül Direnci Ölçümü en genel tanımıyla ortalama olarak bir metre uzunluğa sahip küpün direncinin doğru bir şekilde ölçülmesi anlamına gelmektedir.
Toprak Özgül Direnci Ölçümü en genel tanımıyla ortalama olarak bir metre uzunluğa sahip küpün direncinin doğru bir şekilde ölçülmesi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda unutmadan belirtmek isteriz. Ölçüm sonucunda ulaşılan direnç değerlerinin tümü iletkenlerin türüne ve cinsine göre değişkenlik göstermektedir. Buradan hareketle her iletken telin kendisine özel direnç değerleri olduğu anlaşılmaktadır. Bunun yanı sıra her bir direncin değerleri sabit olmakla beraber doğru bir ölçüm yapılabilmektedir. Fakat toprak akla gelebilecek tüm iletken tel çeşitlerinden farklı bir değere sahiptir. Çünkü yapılan araştırmalar neticesinde toprak içinde birçok farklı değişken bulunmaktadır. Tüm bu değişkenleri içinde barındıran toprak beraberinde farklı bir özgül dirence sahip olmaktadır. Bu yüzden toprağın net olarak özgül direnci yoktur. Ortamdan ortama ve koşuldan koşula toprak farklı direnç derecelerini göstermektedir. Bu yüzden Toprak Özgül Direnci ihtiyacı dahilinde her ortamda farklı bir ölçüm yapılması gerekmektedir.
Toprak Özgül Direnci çeşitli etkenler sebebiyle farklı özgül direnç değerleri bulunmaktadır. Fakat buna rağmen pek çok farklı yerde kabul gören Toprak Özgül Direncinin belirli değerleri bulunmaktadır. Bu belirlenmiş değerler tam sağlıklı olmasa dahi olası ihtiyaçlarda kullanılmaya müsaittir. Peki Toprak Özgül Direnç neden değişkenlik göstermektedir. Toprak Özgül Direnç Değerleri Etkileyen Faktörler:
-Nem Oranı: Özellikle denize kıyısı olan bölgelerin nem değerleri daha yüksek çıkmaktadır. Fakat bu noktaların toprağında Özgül Direnç Ölçümü hesaplandığında daha düşük çıkmaktadır. Benzer şekilde denize kıyısı olmayan noktaların toprağında yapılan Toprak Özgül Direnç Ölçümleri sonucunda çıkan değerin fazla olduğu görülmektedir. Bu anlamda nem ile Toprak Özgül Direnci ters orantı şeklinde ilerlemektedir.
-Sıcaklık: Sıcaklığın değişmesi beraberinde Toprak Özgül Direnç Ölçümü sonucunda gösterilen değerin değişmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda unutmadan hatırlatmak isteriz. Buna en iyi örnek ise bataklık tipi bölgelerde çoğunluklu olarak Toprak Özgül Direnç daha düşük çıkmaktadır. Bu yüzden toprağın net olarak özgül direncini bulmak için o anki ortam ve şartlarda Toprak Özgül Direnci Ölçümü yapılması gerekmektedir. Bu ölçüm sonucunda gösterilen değerler daha sağlıklıdır.
Toprak Özgül Direnci Ölçümü Genel Bilgiler
Öncelikle Toprak Özgül Direnci Ölçümü neden yapılmaktadır. Bu ölçümün yapılmasında en büyük neden toprak üzerinden geçen elektrik akımlarının nasıl ilettiğini anlamak olacaktır. Bilindiği üzere toprak nötr bir yapıya sahiptir. Yani pozitif yüklerin ve negatif yüklerin sayısı birbirine eşit olmaktadır. Fakat bu durum toprak üzerinden elektrik akımının geçmemesine neden olmaktadır. İşte bu yüzden toprak üzerinden geçen elektrik akımları hakkında ayrıntılı olarak bilgi sahibi olmak için Toprak Özgül Direnci Ölçümü yapılmaktadır. Bunun yanı sıra unutmadan belirtmek isteriz. Ölçümler sonucunda toprak özgül değeri düşük olan noktalar, yapı projesi içindeki bölgenin topraklama elektro direncinin de düşük olacağı anlamına gelmektedir. Aynı zamanda don ve kuraklık gibi etkenler beraberinde Toprak Özgül Direnci arttırmaktadır.
Toprak Özgül Direnci Etkileyen Faktörler tek bir çatı altında toplamak gerekirse: sıcaklık, nem, basınç, don ve kuraklık gibi olaylar etkili olmaktadır. Bu anlamda Toprak Özgül Direnci belirlemede mevsimsel farklılıklar neden olmaktadır. Bu yüzden aynı bölgede yaz aylarında yapılan direnç ölçümüyle kış ayı farklıdır. Bu yüzden istenilen bölgede Toprak Özgül Direnci Rapor çıkarmak için farklı zamanlarda ölçümler yapılmaktadır.
Toprak Özgül Direnci Ölçümü yapmanın birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar arasında kurulmak istenilen bina ya da tesislerde kullanılacak topraklama maliyetinin analizi yapmaktır.