topraklama ölçümü

topraklama ölçümü

topraklama ölçümü

Topraklama Ölçümü girmektedir. Topraklama Ölçümü, özellikle konut ve tesis gibi insan trafiğinin bol olduğu noktalarda can ve mal güvenliğini sağlamak için yapılan bir ölçüm ...

Konutların can ve mal güvenliğini sağlamak oldukça önemlidir. Olası doğal afetlerde konutların sağlamlığı beraberinde can ve mal kayıplarının o denli az olmasına yardımcı olmaktadır. İşte bu durumda devreye Topraklama Ölçümü girmektedir. Topraklama Ölçümü, özellikle konut ve tesis gibi insan trafiğinin bol olduğu noktalarda can ve mal güvenliğini sağlamak için yapılan bir ölçüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ölçümlerde toprağın net direncini ölçen test cihazlarından yardım alınmaktadır. Aynı zamanda bu cihazın net adı ‘’toprak direnci test cihazı’’ olarak geçmektedir. Bu cihaz sayesinde Topraklama Ölçümü doğru şekilde yapılmakta ve olası can ve mal güvenliğinin önüne geçilmektedir.

Elektrik tesisatlarında elektriği büyük oranda ileten iletkenler ve toprak arasında bir direnç bulunmaktadır. İşte bahsedilen bu direnç ise ‘’yalıtkanlık direnci’’ olarak adlandırılmaktadır. Var olan bu iletkenlerin kullanıldığı noktaların önceden geniş çaplı olarak analizlerini yerine getirmek önemlidir. Çünkü iletkenlerin kullanımı oldukça hassas bir konudur. Özellikle iletkenlerin kullanıldığı noktalarda nakil süresi boyunca çeşitli olumsuz durumlarla karşılaşılmaktadır. Bu olumsuz durumlar arasında: zedelenmeler, yararlanmalar ya da kullanımının uzun tutulması sonucunda kısa devre gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Devrenin kısa devre yapması işlem hızını düşürebileceği gibi maddi yönden de istenmeyecek bir durum haline gelmektedir. Aynı zamanda uzun süreli hatalı kullanımlarda can ve mal kayıpları meydana gelmektedir. Bu yüzden Topraklama Ölçümü boyunca olaya hassasiyetle yaklaşmalı, temiz ve hızlı bir işlem yapılması tavsiye edilmektedir. Bu sayede maddi ve manevi kayıpların önüne geçilmiş olunmaktadır.

Topraklama Ölçümü yukarıda da belirtildiği üzere yanlış kullanımı sonucunda çok ciddi hasarların ortaya çıkacağı bir husustur. Bu yüzden ölçüm yapılmadan önce tesisat üzerinden geçen tüm akınlarını ana kollarından kapatılması gerekmektedir. Enerji verilme işleminin hemen öncesinde yapılan Topraklama Ölçümü en doğru yapılan ölçümdür. Bu sayede ihtiyaç duyulan ve gerçek rakamlara daha rahat ulaşılmaktadır.

Topraklama Ölçüm işlemini en basit bir şekilde anlatmak gerekirse; bina, konut veya tesislerin tüm topraklamasının ölçülmesi için yapılan işlemlerin tamamı olarak belirtilmektedir. Aynı zamanda ölçüm sonrası işlemler raporlanmalıdır.

Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılmaktadır?

Topraklama Ölçüm işlemlerinde megerden yardım alıyorsa P ve C olan toprak çubuklarının tümü toprağa çakılmaktadır. Aynı zamanda çakılan bu çubukların herhangi bir şekilde hareket etmemesi oldukça önemlidir. Ölçüm boyunca çakılan ve sabitlenen elektrotların 5 ile 10 metre arasında bir uzaklık mesafesine sahip olması gerekmektedir. Bu sayede daha sağlıklı Topraklama Ölçümü yapılmaktadır. Bunun yanı sıra çakılan P  ve C elektrotların nemli olması gerekmektedir. Yeşil kablolardan akımın çıktığı E topraklama elektrotlarına, sarı kablo olan P ve C çubuğuna ise kırmızı kablo takılarak ölçüm işlemi bağlamaktadır. Bunun yanı sıra ölçüm süresi boyunca elektrotların bağlantı maşalarından tutulması gerekmektedir.

Milimlik oynamalar dahi Sağlıklı Topraklama Ölçümü için yetersiz kalmaktadır. Bunun yanı sıra ölçümün durmadan akması için ana şebeke topraklanmasında toprak direnci bilinmektedir. Toprak direncini bilmek ölçümü doğru şekilde analiz edilmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra toprak direnci de dahil olmak üzere Topraklama Ölçümü raporu eksiksiz çıkarım yapılmalıdır. Rapor şekilde müşteriye sunmak Topraklama Ölçüm Firmaları için başlıca kural olmaktadır.

Topraklama Direnci ve Toprağın Özdirenci Nedir?

Topraklama Direnci, Toprak Ölçümü sırasında elektrik akımlarının sisteme göstermiş olduğu tepkidir. Bu tepki çeşitli faktörlerden dolayı değişiklik gösterebilmektedir. Fakat ölçüm boyunca direncin uygulayacağı tepkiyi doğru analiz etmek önemlidir. Bu sayede öncesinde gerekli şekilde önlem alınabilmektedir. Toprağın özdirenci ise 1 metreküp alana sahip olan toprağın direnci olarak belirtilmektedir.