Trafo Ölçümleri
Trafo genel tanımıyla var olan elektrik enerjisinin çeşitli gerilim seviyelerine çevirmede kullanılmaktadır. Trafolar özellikle son dönemde sayıları artan enerji dönüştürücü ...
Trafo genel tanımıyla var olan elektrik enerjisinin çeşitli gerilim seviyelerine çevirmede kullanılmaktadır. Trafolar özellikle son dönemde sayıları artan enerji dönüştürücü olarak gösterilmektedir. Bunun yanı sıra trafoların üretmiş olduğu gerilim seviyesi yükseltilebilir ya da indirilmektedir. Özel ayarlamaların bulunduğu trafolar yüzlerce kiloya kadar ulaşmaktadır. Oldukça ağır bir ürün olan trafolar bir o kadar da risklidir. Çünkü trafoların üretmiş olduğu gerilim insana çok ciddi problemlere neden olmaktadır. Bu yüzden trafoların tüm bakım ve ölçümlerinde işinde uzman elektrik mühendisleri aktif olarak rol oynamaktadır. Çünkü trafolarda yapılan en küçük hatalarda dahi olası can ve mal kayıplarının oluşmasına neden olmaktadır. Bu yüzden trafo alanlarının bulunduğu noktalarda çeşitli uyarı tabelaları bulunmaktadır. Yetkin personeller tarafından yapılan tüm Trafo Ölçüm işlemleri trafonun bakımını yapmak ve gerilim değerlerini ölçmek için kullanılmaktadır.
Trafo Ölçümleri yapılmadan önce özel ekipmanların tedarik edilmesi gerekmektedir. Çünkü olası istenmeyen durumlarda insan sağlığını korumanın başlıca yolu ekipmandan geçmektedir. Ekipmanların istenildiği şekilde tedarik edilmesi durumlarda bakım ve ölçüm işlemleri başlamaktadır. Bu anlamda elektrik şebekelerin ayrımı yapmadan fazların yıldız noktasının da topraklamasını yapmadan kabine girilmesi ölümcül durumları ortaya çıkarmaktadır. Çünkü nötr olan toprak tüm zıt kutupları kendisine çekmektedir. Bu sayede kabin içerisinde oluşabilecek olumsuz durumların büyük oranda önüne geçilmiş olmaktadır. Bu yüzden ilk olarak trafo şebeke sistemleri doğru bir şekilde birbirinden ayrılmaktadır. Bu sayede birbirleriyle yapabilecekleri elektrik transferlerin büyük oranda önüne geçilmektedir. Sonrasında ise fazlar tek tek ayrıntılı olarak kontrol edilmektedir. İstenildiği gibi topraklandığından kesin olunmaktadır. Tüm kontroller yapıldıktan sonra işlem başlamaktadır Aynı zamanda unutmadan hatırlatmak isteriz. Jeneratörler beslendiklerinden dolayı trafolara tersten enerji akımı gerçekleşebilmektedir. Bu gayet tabi bir olay olarak gösterilmektedir. Bu durumda yapılması gereken çoğu zaman yüksek gerilim tarafı ve alçak gerilim tarafı toprak bağlantıların yapılması gerekmektedir. Bu işlem uzman ve tecrübeli elektrik mühendisleri tarafından yaygın olarak yapılan bir işlemdir.
Trafoların yıl içinde en az 1 kez olmak şartıyla bakım, kontrol ve ölçümlerini yaptırmak oldukça önemlidir.
Trafo Ölçümleri Hakkında Genel Bilgiler
Trafo Ölçümleri bakım ve gerekli görülen kontrolleri yapmak şebekenin ve tesisin verimliliği için oldukça önemlidir. Şebekenin yüksek verimde çalışması trafoların belirli aralıklarla kontrollerini ve ölçümlerini yapmaktan geçmektedir. Yüksek verimde çalışan elektrik enerjisinin sağlanması ve var olan sistemlerin uygun şekilde beslenmesinde trafolar aktif olarak rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra unutmadan belirtmek isteriz. Trafo Ölçümleri çeşitli noktalarda kullanılan elektrik makinelerin istenildiği gibi çalışmasında aktif rol oynamaktadır.
Farklı büyüklükte trafolar bulunmaktadır. Peki bu trafoların yaptıkları işler aynı mıdır? Bazı yönlerde evet bazı yönlerde hayır. Trafoların genel çalışma mantığı aynıdır. Gerilim hattını doğru bir şekilde oluşturmaktadır. Fakat trafoların farklı boyutlarda olmasının temel nedeni gücünün farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Trafo güçlerinin farklı olmasında büyüklüklerin temelde yattığı görülmektedir. Trafoların büyüklükleri ne kadar artarsa üretmiş olduğu güç de o denli artmaktadır. Bir nevi trafoların büyüklüklerinin belirlenmesinde ihtiyaçlar etkili olmaktadır. Güç ihtiyacı arttığı durumlarda paralel olarak büyüklüğü ve kapladığı hacim de artmaktadır. Aynı zamanda trafoların büyüklükleri kadar kalınlığı ve yağ miktarı da hesaplanmaktadır. Peki hesaplanan trafo yağının özellikler nelerdir? Trafo yağlarının genel anlamıyla iki görevi bulunmaktadır.
-Trafo içerisinde var olan gerilim işlemlerini çeviren sargılar arasındaki izolasyonu sağlamaktadır.
-Bununla paralel olarak trafo akımlarını ve gerilim değişimi esnasında açığa çıkan ısıyı soğutmayı çalışmaktadır.